AKAUZAZTE DANOK (2009) [LGN007]

...Descarrega CD...

...Descarrega CD+DVD en mp3...

Aquest és fins ara l'últim disc editat per Akauzazte. Es va gravar entre el 2002 i el 2008 al "Matadero" i té dues parts, una en CD i l'altra en DVD, produida per Angel Katarain i mesclada en 5.1. Aquí us oferim també el DVD però en versió mp3.

El text de "Badaude" és d'Amaia Iturbide, del seu llibre de 1991 "Eskaileraren bi aldeetan", usat amb el seu permís.
El text de "Nere amari" és de JoxAnton Artze, del seu llibre de 1969 "isturitze-tik tolosan barru" usat amb el seu permís.

"Hau beste norbaitek abesteko egiña izan zen": Xabier Erkizia, treball en la composició i estructuració, veus de fons i ràdios. Maider Korta, acordió. Andoaingo Txalaparta eskola, txalaparta.
"Sorgiñen dantza": Eli Larrañaga, irrintzis.
"Armagedon": Tzesne, arranjaments.

"El centre neuràlgic d'activitat d'Akauzazte es troba a l'antic escorxador de Azkoitia (Guipúscoa), on el grup té el seu local d'assaig així com l'estudi de gravació del que han sortit els seus discos. Des de 1992, sempre treballant en la foscor de les entranyes de l'escorxador, Akauzazte han anat donant forma a les seves visions i malsons en forma de música i alliberant les seves obsessions més profundes.
"Akauzazte Danok" va ser gravat entre 2002 i 2008, anys en què el trio ha estat esmolant les seves armes en silenci, gravant, re-gravant, elaborant i transformant les peces d'aquest disc, un treball en permanent progrés i metamorfosi que ens ofereix una cara de les moltes que podia haver ofert.
Akauzazte continuen avançant en la proposta plantejada en els seus anteriors discos, una música que combina el primitivisme i el avantguardisme, sonoritats industrials, elements propis del folklore euskaldun així com de les músiques tradicionals asiàtiques i africanes, distorsió ensordidora, inquietants passatges acústics, loops obsessius i tècniques de manipulació electrònica.
Al llarg dels 59 minuts de durada d'"Akauzazte Danok" les diferents capes de guitarres elèctriques i acústiques, els múltiples loops i les diverses estructures melòdiques van evolucionant a poc a poc, però intensament, i teixeixen una densa teranyina que ens atrapa sigilosament i ens asfíxia a càmera lenta. Les textures que crea el grup són abrasives, aspres, rasposes i dures. Els blocs de so es repeteixen amb insistència i provoquen un efecte hipnòtic mentre la percussió, de caràcter tribal, apuntala la carcassa amb ritmes contundents i força salvatge. Un espectacle de enlluernadora bellesa i al mateix temps de gran brutalitat, unes composicions hermètiques i difícils però al mateix temps alliberadores i catàrtiques.
"Hau beste batek abesteko egiña izan zen" obre el disc amb els sons de la txalaparta, ocells i campanes: és la calma abans de la tempesta, un recés de pau que ens prepara pel que vindrà després ... A poc a poc la cançó va progressant i acumulant tensió a través de muralles sòniques i laberints de soroll mentre les veus reciten el text, una fórmula per convertir-se en bruixot o bruixa. Al cor de totes aquestes composicions trobem una enorme força i energia continguda, com un volcà a punt d'entrar en erupció, que de vegades esclaten en explosions de sorollisme incendiari i pols primigeni, és el cas de "Gure etxean gaude" o "Bat (2)". En altres ocasions, com en "Ezari emanak" o "Badaude", les atmosferes inhòspites i misterioses es desenvolupen amb paciència, creant un mantra sònic de melodies dissonants i electricitat estàtica així com una tensió sostinguda que ens sumeix en el tràngol més profund. "Armagedon" conclou el disc en un to atmosfèric-ambiental impregnat de bellesa mòrbida i amenaça subtil, supurant textures electròniques anestesiades i insondables, donant pas al so de la txalaparta un cop més, tancant així el cercle que es va obrir al inici de l'àlbum.
"Akauzazte Danok", el renéixer d'Akauzazte el 2009, ens mostra a un grup en constant trànsit cap a nous i desconeguts camins, incessantment creant i destruint. Una obra que ens sacseja amb una vibració monolítica, pura, magnètica, bella, amb unes cançons arrelades a la terra de la que absorbeixen la seva energia, connectades als ritmes ocults de la natura i en sintonia amb les forces tel·lúriques que il·luminen i exterminen al mateix temps." (Òscar Ruiz)

Llicència de Creative Commons
Akauzazte Danok de Akauzazte està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons